Onze website gebruikt cookies. Als je gebruikt maakt van onze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie

Sluiten
https://www.spervital.nl/nl/paard/kunstmatige-inseminatie-paard
Zoeken
Winkelmandje

Kunstmatige inseminatie bij paarden

Van sperma afname tot inseminatie

Veel paarden worden tegenwoordig bevrucht dmv kunstmatige inseminatie. Wij leveren een uitgebreid assortiment aan gebruiksartikelen en apparatuur voor het gehele proces. Van de sperma afname, verwerking, beoordeling, invriezing tot aan de uiteindelijke inseminatie. Kijk ook eens in de categorie apparatuur, daar vindt u al het benodigde lab apparatuur.

Sperma afname
sperma afname

Sperma afname

Sperma verwerking
sperma verwerking

Sperma verwerking

Sperma analyse
sperma analyse

Sperma analyse

Sperma invriezen
sperma invriezen

Sperma invriezen

Sperma verzenden
sperma verzenden

Sperma verzenden

Insemineren
insemineren

Insemineren

Wat is kunstmatige inseminatie?

De meeste paarden worden tegenwoordig 'gedekt' door middel voor K.I. (afkorting van kunstmatige inseminatie). Het sperma wordt gewonnen door een dekhengst een fantoommerrie te laten bespringen. Het zaad loost hij in een kunstschede en wordt opgevangen in een voorverwarmde beker. Vervolgens wordt het op kwaliteit beoordeeld en kan het verdund, bewaard in buisjes en gecentrifugeerd worden om de houdbaarheid te vergroten. Om de energie terug te brengen in het sperma waardoor de houdbaarheid vergroot wordt, wordt het sperma gekoeld. In de koelkast wordt het continu in beweging gehouden op een rollenbank. Ook tijdens het transport blijft het sperma gekoeld. Uiteindelijk wordt de merrie geïnsemineerd met het opgevangen sperma van de hengst dmv een inseminatiepipet en een spuit.

Voordelen van K.I.

  • Veiliger en hygiënischer voor merrie en hengst (geen verwondingen, ziekten en infecties).
  • Dekhengsten kunnen meerdere merries bedienen.
  • Sperma kan over een grote afstand vervoerd worden. Hierdoor minder vervoer nodig van dieren.

Uitstekende levering

De levering van uitsluitend K.I. producten wordt in Nederland, België en Duitsland via Packs, DPD of DHL parcel gedaan. Als u deze producten in combinatie besteld met spermaverdunners wordt de levering via HippoXpress of Miedema Ophaaldienst gedaan. De kosten voor Miedema en HippoXpress zijn per levering, dus onafhankelijk van de hoeveelheid dozen. Bij Packs, DHL en DPD is het tarief per doos van max. 30 kg, bij 60 kg is het dus het dubbele tarief.